Veckans Ledarskapstips

Självinsikt och nya verktyg

"Spännande och intressant upplägg på kursen.
Jag fick många tankar och "aha" upplevelser som gör att jag i dag är mera uppmärksam på mig själv i olika situationer. Jag har också fått med mig många bra och användbara "verktyg" som jag tar fram när jag behöver reda ut eller bistå med något i olika situationer på arbetet. Jag känner också att jag som person har fått till bra metoder för att bättre kunna handskas med mig själv, omgivningen och livet...Tack för en underbar vecka i min livsresa!"

Få svar på de vanligaste frågorna kring UGL, läs artiklar eller se alla UGL-kursstarter


Finta prestationsångesten!

Prestationsångest är rena motsatsen till arbetsglädje, skaparlust eller nytänkande.

Den här ångesten håller dina kreativa förmågor i ett strypgrepp och det blir lätt att du skjuter upp dina åtaganden till allra sista stund, att du får tunghäfta när du ska hålla det där talet eller att den mentala krampen ser till att arbetsbladet förblir tomt, vilket i sin tur leder till ännu mer ångest osv.

Prestationsångest bottnar i känslan att bli bedömd och att bedömaren ska tycka att det inte är gott nog.

Här fortsätter vi att dela med oss av våra bästa tips för att mota bort prestationsångesten.

Förra veckans tips kan du läsa här: Bota din prestationsångest.

Dribbla bort ångesten

  1. Se mönster
    När inträffar prestationsångesten oftast? Vid tidspress? När det är ledningsgruppen som ska granska ditt resultat? När många lyssnar?

    Bara genom att du uppmärksammar att det är din hjärna som tillfälligt kidnappat dig, så blir det lättare att förhålla sig till sin ångest.
    "Aha, nu dyker prestationsångesten upp som ett brev på posten. Det är klart, det är ju styrelsen som är mottagare av rapporten. Hur löser jag nu detta?"
    Genom att du ser mönstret, kan du peppa dig själv så att du klarar av att prestera. T ex genom att tänka att styrelsemedlemmarna inte har annorlunda krav än de i ditt team. Eller att de faktiskt brukar vara nöjda med det du levererar?
    Hur kan du tänka annorlunda kring uppgiften alternativt kring resultatet så att du får tillbaka arbetsglädje igen?

  2. För höga krav
    Är kraven för höga - på riktigt?
    Prata med chefen om ditt motstånd inför uppgiften.

    Behöver du mer tid? Behöver du ett mer coachande ledarskap under projektets gång? Behöver du mer feedback? Behöver du mer kunskap?

    Lägg korten på bordet och prata utifrån dina behov för att kunna lyckas bättre, med mindre magont.

  3. Sov gott
    När du grubblar över ditt projekt om natten, fråga dig själv; kan jag göra något åt problemet just nu? Hjälper det att grubbla - är det några kreativa tankar som dyker upp då? Kommer någon att läsa det där mailet du tänkte skicka just nu?

    Eller ska du somna om, så du kan vara pigg och lösa problemet tillsammans med en kollega imorgon istället?

  4. Inifrånstyrd eller utifrånstyrd
    Är du inifrånstyrd eller utifrånstyrd?

    Lyssnar du mest till vad andra anser om dig? Vill du känna dig omtyckt och vara till lags? Gör du val utifrån hur du tror att du ska bete dig för att bli godkänd? Då är du utifrånstyrd.

    Inifrånstyrda personer däremot, tar makten över sitt eget liv. De är nöjda med att vara sig själva till lags. Inifrånstyrda personer har lättare att prestera då de inte försöker bevisa något och de jämför sig inte med andra. De tar heller inte korrigerande feedback personligen utan ser det som en förbättringspotential.

    Att ändra sin styrning tar tid. Vem jämför du dig med? Vems bild lever du upp till? Vem är det du ska bevisa något för? Varför?

    När du berättar att "alla andra tycker/tror/säger/begär..." så är det ofta en handfull människor runt omkring dig som du refererar till som "alla andra". Bry dig inte om vilket fack andra har satt dig i. Ta istället reda på: Vem är du? Vem vill du vara? Bygg en bild av dig själv- som passar dig- och ingen annan.

Vidare läsning och källor:
Tips för inifrånstyrning: Mjukhet, fokus och din inre Babushkadocka.
Är du inifrånstyrd? (Inifranstyrning.se)
Förra veckans ledarskapstips gav många praktiska tips kring prestationsångest.

 


Ansvarig utgivare: Läs mer om oss på redaktionen.
Presskontakt: Markus Amanto,
tfn: 08-580 800 40, 0708-12 81 00.
E-post: markus (a) altaleda.com.