I mångt och mycket är en auktoritär ledarstil motsatsen till en demokratisk dito. Den auktoritära ledarstilen bygger på att ledaren bestämmer vad som ska ske, vilka beslut som fattas och dylikt. En person tar besluten och det ges inget utrymme för diskussioner.
En viktig åtskiljnad är också orden auktoritär och auktoritet. Dessa blandas ofta ihop. Det förstnämnda är det vi talar om här, medan ett ledarskap med auktoritet bygger på något annat. Det baseras på att ledaren har byggt så stort förtroende både gentemot sig själv och gruppmedlemmarna emellan att det kan vara svårt att utifrån se vem som är ledare i gruppen. Auktoriteten finns dock där och leder med visioner och stöd.
Åter till en auktoritär ledarstil som vi avhandlar här. Såsom andra sätt att leda har den sina fördelar och nackdelar. Det är ett sätt att leda som blivit mindre och mindre förespråkat i den nya generationen av ledare då det har stora begränsningar, bland annat i att ansvaret inte fördelas på något särdeles effektivt sätt och det blir svårt att motivera medarbetare i längden.
Till dess stora fördelar hör dock pressade situationer som ställer krav på snabba och klara beslut. Här kommer den auktoritära ledarstilen ut i full blom. Till exempel räddningsledare och militärer på ett slagfält är de tydligaste exemplen på detta, men i affärsvärlden kan situationer uppkomma som kräver denna typ av ledarskap.
Titta man ur gruppdynamiskt perspektiv så tilltalas en nybildad, omogen grupp av denna typ av ledande. Väl genomfört tenderar det auktoritära ledarskapet att här skapa trygghet och den bas som krävs för att gruppen ska inleda sin utvecklingsresa och prestera goda resultat tillsammans.
Efter hand som gruppen börjar mogna och relationer etableras blir denna ledarstil dock snart en frånsprungen diktator som ingen har förtroende för. Här kommer andra sätt att leda att behövas och det är här den demokratiska ledarstilen verkligen börjar visa framfötterna.
Som en intressant avslutning kan nämnas att Karttunen och Öster (2007) i sin studie fann att en auktoritär ledarstil var mer uppskattad än en så kallad låt-gå ledare.