Hej kära ledare!
När jag satt vid köksbordet tidigare idag och läste veckans lokaltidning fanns en artikel om att Finansinspektionen skulle skärpa kraven på amortering av bolån.
Det fick mig osökt att tänka på något som jag ofta pratar om i samband med mina föreläsningar och utbildningar, nämligen det relationskonto som vi har i förhållande till varje person i vår omgivning.
Så dagens ämne blir relationskonton och hur vi ibland kan skuldsätta oss där också.
Varma hälsningar,
Markus Amanto
PS: När du vill boka en föreläsning med mig gör du det på föreläsningar med Markus Amanto.
Det viktigaste kontot har du inte på banken...
I varje relation till andra människor kan vi se det som att vi har ett relationskonto. Balansen på kontot kan vara plus, noll eller minus. På vissa relationskonton har vi goda överskott och på andra har vi underskott, skuldsättning rent av, som ställer till det storligen för oss som ledare.
En av de största framgångsfaktorerna som ledare är att kontinuerligt göra små insättningar på varje relationskonto för att bygga upp ett bra sparkapital där. Ungefär som att pensionsspara, små insättningar regelbundet gör stor skillnad på sikt.
Den andra vitsen med kontinuerliga insättningar är att du en dag kanske behöver göra ett större uttag, handla på ett sätt som åtminstone på kort sikt frestar på relationen.
Om du då inte har gjort insättningar på relationskontot så tvingas du låna då det inte finns något kapital att ta av. Och denna skuldsättning kan, precis som Finansinspektionen är inne på, bli mycket kostsam på sikt.
När vi skuldsätter oss i relation till våra medarbetare så är det lätt att det börjar ticka ränta dessutom och det uppstår saker som korridorsnack (talar OM istället för TILL varandra) och avståndstaganden med mera.
Har du däremot ett bra sparkapital uppbyggt kommer det att finnas att ta av när du vid något tillfälle behöver tillrättavisa en medarbetare, hålla ett samtal om svåra saker eller ta ett obekvämt beslut.
Vad kan vi göra för att göra insättningar på ett relationskonto? Det kommer säkerligen att variera från relation till relation, men några generella saker kan till exempel vara:
- Småprat (Hur mår hunden? Hur gick det för favoritlaget? Det var bra fiskeväder i helgen eller hur?)
- Visa att du bryr dig om
- Ge förtroende
- Lyssna uppmärksamt
...och så vidare.
Och uttag? Några exempel har jag ju redan nämnt som tillrättavisningar, samtal om svåra saker, konflikter (i vissa fall - kan i andra fall göra insättningar beroende på hur de hanteras), mindre populära beslut etc.
Genom att använda detta perspektiv på relationen till exempelvis varje medarbetare kan du skapa en balansräkning över hur det ser ut i dina relationer. På vilka konton ligger du på plus? På vilka ligger du sämre till? Vad behöver du göra för att öka på sparkapitalet i just den relationen?
Så veckans tips är att en inventering av dina relationskontot och sedan göra två listor med beteenden som du tror innebär insättningar och beteenden som innebär uttag i relationerna till dina medarbetare. Sedan kan du sätta igång och göra insättningar så att du slipper fastna i Finansinspektionens amorteringsfälla.