En minut för bättre feedback
Vi skickar med dig ett kort videoklipp där Markus Amanto delar med sig av vilka 3 frågor du ska ställa dig innan du ger feedback till dina medarbetare
Här kan du som är intresserad läsa mer om Markus eller boka in honom på en föreläsning kring ledarskap och relationer.
Kan du sudda i Att-Göra-Listorna??
Har du haft den där känslan av uppgivenhet när du kikar på din Att-Göra-Lista och undrat varför du aldrig lyckas bocka av allt och känna att du är klar - en gång för alla?
Det kan bero på att du har stoppat in för många saker där, som du orimligen hinner med under en vanlig arbetsdag.
Eller att du har svårt att prioritera det som verkligen är viktigt dvs det som verkligen spelar stor roll för slutresultatet.
Det kan också bero på att du stoppar in saker i listan som är avklarat på såväl 5 minuter, 1 timme som 10 timmar?
Eller att du inte räknar med ställtiden, mailavbrotten, telefonsamtalen och semestertider, dvs avbrott som stör din koncentration när du fokuserar på en uppgift eller som hindrar dig från att kunna bli klar.
4 frågor för mer meningsfulla Att-Göra-Listor
Ta fram din lista och fundera över var och en av uppgifterna du har på din agenda idag:
- Ska uppgiften göras alls?
Är den här uppgiften verkligen viktig för slutresultatet/kortsiktiga mål/långsiktiga mål eller visionen? Vad händer om uppgiften inte blir gjord?
Om du kommer fram till att uppgiften inte gagnar ett mål eller ett viktigt slutresultat, fundera över om du kan sudda ut uppgiften. Våga ta bort oviktiga saker som kanske bara hängt med i listorna från dag till annan, utan att du funderat över om omständigheterna ändrats. Eller uppgifter som andra gett dig, där du inte känner till syftet till att du fått uppgiften. Det kan fortfarande vara så att uppgiften är viktig, men om du inte vet varför den är viktig så är det svårt att utföra den på rätt sätt, så se till att ta reda på syftet och målet. - Hur lång tid tar det att göra?
När du skrivit upp tiden - lägg på 1/3 i tid. Människor tenderar att vara tidsoptimister och dessutom tro att vi får sitta ifred med uppgiften utan avbrott.
Går uppgiften på 5 minuter är det bättre att göra den medsamma än att skriva upp i listan och följa upp från dag till dag. Tar det mer än en dag, sätt upp det i en projektlista istället för bättre översikt och bestäm vilka delar av projektet du ska hinna med idag och vilka uppgifter det innebär för din att-göra-lista. - Om jag inte hinner klart- vad gör jag med uppgiften då?
Ska uppgiften läggas till morgondagens lista? Ska uppgiften delegeras? Ska uppgiften modifieras- den kanske inte kunde utföras på det sätt du tänkt.
Var försiktig med att bara föra över överblivna uppgifter till morgondagens lista av gammal vana. - I slutet av dagen- vad säger jag till mig själv då?
När du är klar för dagen, vad är det du kommer att uppmärksamma? Vi vågar lova att om du kontrollerar listan och ger dig själv en klapp på axeln för allt du faktiskt åstadkom i form av planlagda, signifikanta uppgifter- istället för att sucka över allt du inte hann med - så kommer du känna dig mer stolt och kan gå hem med en känsla av tillfredsställelse.