Hur fungerar jag som ledare?
I utvärdering efter utvärdering får UGL-kurserna toppbetyg. "...en minnesvärd erfarenhet. Jag åkte hem med många nya insikter, en del verktyg att använda mig av och en och annan tankeställare.
Tack vare kursledarnas skicklighet och deltagarnas ärlighet och välvilja har jag kunnat utvecklas som ledare, kollega och medarbetare. "
(Alexandra T. gick UGL 8 oktober 2012)
Vill du också få en djupare förståelse av gruppdynamik och ledarskap, så är UGL kursen för dig.
Slänga ut den insuttna soffan?
Tänk vad skönt det är att veta! Det gamla, invanda, mysiga. Ungefär som en skön, insutten soffa som följer varje kurva av vår kropp. Bekvämt.
"Man vet vad man har, men inte vad man får"
Där skulle jag vilja lägga till: "...och inte heller vad man missar".
Tänk om förändringen faktiskt medförde att vi fick det lite bättre, inte sämre?
Ändå är vi människor (generellt) mot förändring. Det känns lite jobbigt. Det finns motstånd mot det nya.
Förändringen som inte blev av
Vid ett tillfälle nyligen, uppstod rykten om förändringar inom en organisation.
Alla inblandade pratade med ledaren vid olika tillfällen i processen. Någon precis i uppstarten. Någon när det tillkommit ny information. Någon när förändringen blivit inställd. Och någon inte alls.
Mycket tid och energi gick åt till korridorssnacket, som osade av rädsla. Blir det av eller inte? Ska vi gasa, bromsa eller rentav backa?
TIPS för lyckad förändring!
Mycket är vunnet om kommunikationen fungerar.
Informera, diskutera och gör förändringen meningsfull, begriplig och hanterbar enligt KASAM-metoden.
- Varför ska förändringen göras? Vad har hänt för att en förändring måste till?
- Kommunicera så att alla förstår: skriftligt, muntligt, workshop eller på det vis som medarbetaren bäst tar till sig informationen. Här gäller det som ledare att känna sina medarbetare och vara kreativ.
- Avsätt resurser både i tid och pengar sett, så att medarbetarna kan genomföra förändringen. Support, internutbildning eller kanske praktisk flytthjälp? Vad har de behov av? Fråga.
Om medarbetarna får stöttning i förändringsprocessen, vågar de kliva in i förändringen och faktiskt också hjälpa till att kika på nya soffor och hiva ut den gamla.
När den nya soffan är på plats kanske de faktiskt upptäcker att det här nya- det var ju så mycket bättre! Och att de aldrig vill tillbaka till det som var.