Lärdomar om ledarskap vid sortering av matavfall
Vi har nyligen börjat sortera matavfall i föreningen där jag bor. Jag var den som var i kontakt med kommunen och initierade det hela. När jag en kväll för ett tag sedan gick runt grannskapet för att dela ut startpaket till varje hushåll var det som en studie i olika personlighetstyper.
Inte av typen bättre eller sämre som människa, eller mer eller mindre värd. Utan av olika beteenden och förhållningssätt.
Ett stort antal av grannarna var glada att vi nu hade möjlighet att sortera vårt matavfall. Andra sa med något sammanbitet ansiktsuttryck “äntligen, det här har vi tjatat om så länge” eller något om en styrelse som saknade handlingskraft. Det fanns ytterligare varianter, men det här var de två huvudspåren.
Stephen Covey skriver i sin bok “Seven habits of highly effective people” om angelägenhetscirkel och påverkanscirkel. Effektiva människor lägger mycket energi och fokus på sin påverkanscirkel, mindre effektiva lägger motsvarande på sin angelägenhetscirkel.
Det tog mig inte mer än ett par telefonsamtal och några timmars arbete för att vi skulle komma igång med sorteringen av matavfall. Värt att notera är att jag inte sitter i styrelsen utan frågade dem om lov innan jag satte igång. Andra verkade ha gått och ägnat energi i flera års tid åt något (angelägenhetscirkel) som de inte hade gjort något åt (påverkanscirkel).
Återigen är inte min poäng att lyfta fram något jag gjorde som bättre eller mer värt, utan att som veckans tips lägga fram en påminnelse. Om du vill vara effektiv som ledare i ditt eget och andras liv, se till att spendera så lite tid och energi som möjligt på att vara angelägen om saker och ting. Och så mycket tid och energi som möjligt på sådant som du kan och väljer att påverka.
Varma hälsningar,
Markus Amanto