Veckans Ledarskapstips

Hej kära ledare! 

I veckan som gick blev jag intervjuad och resultatet kunde du se i helgens nummer av Dagens Industri. På baksidan, i en artikel med titeln “Så blir du en bra chef”. Den finns även på nätet för dig som prenumerant på DI, på: https://www.di.se/nyheter/bra-chef-har-ar-egenskaperna-som-rankas-hogst/

Jag har haft fullt upp på sistone, därav att det inte blev något ledarskapstips förra veckan. Har precis lanserat en ny onlinekurs på engelska, om effektiva möten. Till den kursen behöver jag som vanligt 25 stycken “test-piloter”. Använd länken nedan för gratis access till kursen. 

Det enda jag önskar i retur är att du meddelar om jag missat någon stavning eller det är något tekniskt fel någonstans i kursen som jag missat i farten. Som vanligt är det “först-till-kvarn” som gäller så när de 25 stycken gratis-platserna gått åt är det ordinarie pris som gäller.

Länken för gratis access till kursen “Leading Effective Meetings: Beginner’s Guide”:
- Länk borttagen då alla platser redan fyllts -
(OBS! Endast 25 platser gratis…)

Varma hälsningar,
Markus Amanto

Sorgen binder samman

Ett par av mina bekanta var nyligen tvungna att avliva sin hund. En trofast familjemedlem sedan närmare 15 år. Det hela påverkade dem (såklart) en hel del och i deras sorgearbete kom vi förutom kramar till att prata om sorg. 

Kvinnan i paret berättade då att en av hennes erfarenheter var att “sorgen binder samman”. Både dem sinsemellan som par, men också med andra människor i deras omgivning som de delade sin sorg med. Jag tänker att det för mig finns en hel del sanning i det baserat på mina egna och andras erfarenheter.

Det fick mig också att än en gång tänka på den fantastiska filmen Inside Out ("Insidan ut" på svenska), där en av de fem känslorna i filmen är “ledsen”. I filmen har de fem känslorna olika roller och uppgifter i huvudrollsinnehavarens, en ung tjej, inre. Under en längre del av filmen ser känslan “glädje” på “ledsen” som ett hot. Ett hot som förstör livskvaliteten för den unga tjejen. Med risk för att förstöra lite av filmen för dig som ännu inte sett den så blir det i slutet av filmen så att “glädje” inser att “ledsen” har en förmåga att föra samman människor, att utlösa empati och närhet. I denna empatins och närhetens mylla kan sedan glädjen gro. 

Så förutom att kanske sorg och ledsamhet binder samman reflekterade jag också över vad några andra känslor kan tänkas göra. Rädsla tänker jag skapar distans, i alla fall så länge den inte uttrycks. Avsky och hat, om vi väljer att definiera det som en känsla, tänker jag också skapar avstånd och bygger murar. Kärlek känns väl naturligt att det skapar förutsättningar för närhet och gemenskap. Glädje kanske skapar energi. 

Både ledsamhet, rädsla, avsky och glädje är en del av ovan nämnda film. Det är också ilska, men där var jag inte lika klar på vad den känslan skapar. Kanske förtär den, men också sätter gränser.

Så vad blir veckans tips bland alla dessa tankar om känslor? Det är en bra fråga. Svaret blir nog att vara uppmärksam på känslor, dina och andras. Vi kan liksom Marshall Rosenberg, skaparen av Nonviolent Communication, välja att se känslor som signaler. Mysiga känslor som glädje, kärlek och frid, är signaler på tillfredsställda behov. Mindre härliga känslor som avsky, ilska och rädsla är tecken på otillfredsställda behov. 

Jag är inte helt övertygad om klarheten i övergången från mina reflektioner om känslor till detta tips ;-) men om du väljer att se känslor som signaler, kan du sedan leta efter behovet bakom känslan. Är det ett otillfredsställt behov som gömmer sig där bakom, kan du som ledare genom exempelvis coaching välja att stödja din medarbetare i att skapa en ny strategi för att uppfylla det behovet. Eller som i mina bekantas fall, om behovet bakom ledsamhet är närhet, kanske ge dem en kram.

Om du vill fördjupa dig om känslor och behov kan du besöka mina vänner på Friare Liv som har en lista över känslor och behov: http://www.friareliv.se/images/stories/filer/nvc%20listor.pdf eller se Marshall Rosenberg prata om det i följande YouTube-klipp (det första i en serie av totalt fyra klipp): https://www.youtube.com/watch?v=ppm1brn2aig


Ansvarig utgivare: Läs mer om oss på redaktionen.
Presskontakt: Markus Amanto,
tfn: 08-580 800 40, 0708-12 81 00.
E-post: markus (a) altaleda.com.