Hej kära ledare!
Mycket av det jag skriver om i Veckans Ledarskapstips är baserat på min egen resa. Så också veckans tips som handlar om en insikt kring relationen mellan våra känslor och ångest.
Som i så många andra sammanhang är det våra tankar som spelar oss ett spratt. Häng med!
Varma hälsningar,
Markus Amanto
PS: Har nyligen fått uppskattande kommentarer gällande vår senaste distanskurs om att använda ledarstilar effektivt - kul!
Det är inte sorgen som är problemet
Det är inte sorgen, ilskan eller rädslan som är problemet. De är bara naturliga känslor. De är som en barometer som talar om hur vi påverkas av det som pågår i vår omgivning.
Det är när dessa känslor övergår i ångest som det så kallade problemet uppstår. Det är då det lätt blir destruktivt.
För mig var ångest tidigare ett främmande begrepp. Ångest hamnade för mig i ungefär samma fack som skam (som vi skrivit om tidigare). Det kändes som en sådan där sak som manodepressiva patienter med behov av stark medicinering upplevde. Inget vardagsnära med andra ord.
Den senaste tiden har jag ändrat uppfattning och för mig är nu ångest, liksom skam, ett mer vardagligt begrepp som jag tror är sunt för varje ledare att ha en aktiv relation till.
Det som får sorgen, ilskan eller rädslan att tippa över till ångest är dina tankar om det du upplever. Till exempel; du sitter hemma, helt ensam, sent en lördagkväll och känner sorg. Så långt “allt väl”. Sorg är på många sätt en transformerande känsla som kan hjälpa oss vidare i livet i riktning mot grönare ängar.
Men så börjar du tänka. Tankar som att “ingen vill komma och hälsa på mig” eller “jag är inte värd att tycka om”. Smack - så sätter du fart på ångestspiralen. Är du riktigt skicklig på att tänka, har du snart varvat upp ångestspiralen med dina tankar och är inom kort övertygad om att det är kört på så gott som alla viktiga plan i livet. För att inte tala om alla fysiska sensationer, tryck och smärtor du vid det här laget upplever i olika delar av din kropp.
Tipset - för det här heter ju inte veckans ledarskapstips för intet - är att är när du känner någon av de nämnda känslorna, först uppmärksamma och acceptera känslan. Inget händer utan medvetenhet, eller i varje fall inte så mycket :-) Fråga sedan dig själv "och vad vill jag göra med det?”. Med andra ord vad vill du göra med sorgen i exemplet där du sitter ensam hemma en lördagkväll.
Det kan verka som en simpel fråga, men den skapar förutsättningar för att du sätter dig i förarsätet i ditt liv igen och undviker offerhålet. Så veckans tips, när du upplever känslor som skulle kunna skicka iväg dig på en ångestresa - uppmärksamma, acceptera och använd frågor för att fokusera dina tankar i en konstruktiv riktning.