Hej kära ledare!
Jag har 25 minuter att gå till jobbet och har på sistone börjat lyssna på ljudböcker som sällskap på den promenaden.
En av dessa inspirerade veckans tips som handlar om det ständigt populära, och viktiga, ämnet självkänsla.
Varma hälsningar,
Markus Amanto
Hur kritiker kompenserar låg självkänsla och hur du stärker din
Lyssnar just nu på ljudboksversionen av Petra Krantz-Lindgrens "Med känsla för barns självkänsla". Har läst den tidigare också och kan varmt rekommendera den både för föräldrar och ledare.
En av sakerna som Petra sa på min morgonpromenad till kontoret i torsdags var att om du har en god självkänsla så behöver du inte leta fel hos andra för att stärka din egen självkänsla. Jag tycker att det är en intressant tanke.
Jag tänker de på de gånger jag själv hamnat i att leta fel hos andra så har det varit perioder i livet då jag känt att självkänslan sviktat. Jag tänker på människor som jag mött genom åren och som regelbundet kritiserat andra människor. Klagat på än det ena än det andra, hur regeringen gör ett dåligt jobb, hur kass tränaren i favoritlaget är, hur jobbig en kollega är.
Det ger onekligen en större förståelse för det beteendet i ljuset av att det åtminstone ibland handlar om att kompensera för en egen dålig självkänsla. Jag tänker att självkänsla har två delar, dels att känna dig själv och dels att tycka om dig själv för den du är, inte för det du gör. Har du en god självkänsla kan du lättare själv på person och beteende, både hos oss själv och hos andra.
Då blir ett misstag som du gör inte lika ödesdigert för din upplevelse av ditt eget värde, utan kanske självförtroendet får sig en törn, som hänger samman med det du gör, men självkänslan förblir intakt.
Om du när du har en låg självkänsla inte letar fel hos andra så är det lätt hänt att du letar dem hos dig själv istället. Jag tänker mig det psykologiska spelet som något i stil med att antingen kritisera andra och därmed "dra ner" dem till min nivå, eller lägre så jag inte behöver känna mig mindre värd. Alternativt så kritiserar jag mig själv samtidigt som jag "idealiserar" andra som perfekta varelser som ger hopp för världen, och mig själv.
Om det ska bli ett tips av detta så är det väl naturligt att tipsa om hur man stärker självkänslan tänker jag :-) Det finns, troligen av naturliga skäl, mycket skrivet om detta redan. Mia Törnblom som skrivit mycket om självkänsla sammanfattar till exempel 10 tips. Jag och mina kollegor har själva tidigare ägnat ett nummer av vår webbtidning till just självkänsla. Så klart också Petras bok som jag inledde med.
Ett av mina favorittips, och som även återfinns i Mias lista, är att regelbundet skriva ner sådant som du uppskattar, tycker om, till och med älskar hos dig själv. Se till att det inte blir bara saker du gör på den listan, utan också kvalitéer du har utan att göra ett skvatt, bara genom att vara just du.