Hej kära ledare!
Denna vecka blev det onsdagsutgivning då jag haft fullt upp med att förbereda vår sons femårskalas :-)
Så till ämnet...jag gillar att få massage, det gör verkligen gott för både kropp och själ. Som förre höjdhopparen Stefan Holm skriver i sin självbiografi, vägen till framgång går i dansen mellan anspänning och avslappning.
Som bonus vid förra veckans massage på kontoret så fick jag också ett par insikter om beteendeförändringar som blir ämnet för veckans tips.
Varma hälsningar,
Markus Amanto
PS: Jag ska hålla en frukostföreläsning på ett företag nu på fredag om ledarskap, kanske något för din organisation att också boka?
Insikter på massagebordet om beteendeförändring
Vi har förmånen att en gång i kvartalet få massage på kontorshotellet där jag håller till, vilket senast inträffade för några dagar sedan. Jag hade problem med ryggen för ungefär 1,5 år sedan och gick då till en kiropraktor.
Han vände och vred på mig några varv och sa sedan att mitt problem inte var huvudsakligen fysiskt, utan beteendemässigt. Det har jag skrivit mer om tidigare, så det var inte det jag skulle fastna på, även om det är intressant nog i sig att skriva mer om.
Med nuvande facit i hand tog det mig mer än ett år att jobba med beteendeförändringen som att ligga, lyfta och jobba annorlunda, innan det nu givit resultatet att min rygg är så pass bra att jag inte tänkt på den på flera månader.
Nöjd med denna nya upplevelse delade jag den med vår massör och hon sa då att det var hennes erfarenhet också att det tar tid, inte minst för att muskelminnet inledningsvis fortfarande kommer ihåg det spända läget, smärtläget, och därför regelbundet återvänder dit.
Så som vi människor också gör med jämna mellanrum tänker jag, vi återvänder gärna till dem är bekant, det som är rutin. Vår kära massör förklarade att det sedan tar tid innan muskelminnet lär sig "känna igen" det nya och avspända läget. När det väl upplevt det nya läget tillräckligt ofta så blir det vårt nya muskelminne istället.
Så lärdomen, och därmed även denna veckas ledarskapstips; beteendeförändringar kan ta tid. Både de som du själv förutsätter dig att göra och de som du önskar av dina medarbetare.
Ge inte upp om du inte ser synliga resultat på kort sikt, de kan ligga där under ytan och vänta på att mogna nog för att bli det nya beteendet.
Och kom ihåg, precis som med muskelminnet så behöver du eller dina kollegor lära er att känna igen det nya läget, det nya beteendet, och göra det till "hemma". Så kom ihåg att fira även små framsteg, korta upplevelser av det ni vill göra till vardag, så att ni "programmerar om" er för framgång.