Laura Sjölander

När vi på redaktionen bestämde oss för att det här numret av webbtidningen skulle handla om jämställdhet, så trodde jag att jag som kvinna hade någorlunda koll på det här med jämställdhet.

Eller... var det kanske så att bara för att jag är kvinna, så ställde jag krav på mig själv i tron om att folk förväntade sig att moderna kvinnor faktiskt borde ha lite mer koll på jämställdheten? 

Nåväl. Min första insikt om att jag faktiskt famlade lite i mörkret när det gäller jämställdhetsarbete kom när jag skulle intervjua Magdalena Helander, utbildare inom Försvarshögskolans basutbildning i jämställdhet - JGL Jämställdhet Göra Lära. Fast vi pratade både länge och väl, så märkte jag att jag inte riktigt hängde med i resonemangen.

Visst har jag tanken klar för mig hur jag vill att arbete och organisationer ska se ut i en ultimat värld. Men jag hade inte reflekterat över de strukturer, traditioner och organisationskultur som vi fortfarande har i Sverige, som Magdalena menar, håller denna vision grumlig. 

Jämställt, men könssegregerat

Visst är jag också förespråkare av att heterogena arbetsgrupper såväl som ledningsgrupper, men att jämställdhet faktiskt visar sig vara en tillgång när man väl ser till de ekonomiska siffrorna hade jag inte reflekterat så mycket över. Och vad menade Magdalena egentligen med att Sverige är ett av de mest jämställda länderna i världen, men samtidigt en av de mest könssegregerade

Det var nog bäst att läsa på lite mer om det här med jämställdhet, vad rapporter och debattörer egentligen skrivit i ämnet.

Där och då förstod jag vilka grumliga genusglasögon jag hade haft tidigare, sittande på min nästipp och visst var det en skön känsla att få möjlighet att putsa till dem lite - att förstå lite mer vad det egentligen handlade om. Där väcktes ett intresse, tänk att jämställdhet faktiskt kan vara både spännande och lönsamt

Dags att putsa de grumliga genusglasögonen

Men hur gör man då om man vill starta med ett jämställdhetsprojekt? Och var börjar man? Praktiska tips får du, förutom i detta nummer av webbtidningen, även hos fackförbundet Ledarna, bland annat i Leda Jämt - handbok för chefer i att leda jämställt.

Med hopp om att ni här hittar inspiration för ert fortsatta jämställdhetsarbete. 

Laura Sjölander


Ansvarig utgivare: Läs mer om oss på redaktionen.
Presskontakt: Markus Amanto,
tfn: 08-580 800 40, 0708-12 81 00.
E-post: markus (a) altaleda.com.

Gratis ledarskapstips

Som en del av vår passion för att utveckla ledare som kan utöva ett gott ledarskap skickar vi dig varje tisdag ut ett kostnadsfritt ledarskapstips via email.