Under nästa år, 2012, kommer Magnus Forslunds nya bok om ledarskap för förändring och förnyelse, som bygger på år av forskning, föreläsningar för ekonomielever och konsultation för organisationer.
Det visar sig att ledare inte är så nytänkande som de vill framstå, utan ofta fastnar i gamla managementmönster och detaljstyrning av kreativa processer.
Vi fick en pratstund med Magnus och fick ta del av hans erfarenheter och bästa tips för att undvika kostsamma dikeskörningar på vägen till förnyelse.
Allt fler ledare vill förstå varför förändringsprocesser skapar oreda i organisationen och hos individerna.
De vill också skynda på förändringsprocessen och se till att personalen mår bra under arbetets gång.
Ett sätt att göra det på är att arbeta utifrån teorin om Förändringens Fyra Rum ® utvecklad av psykologen Claes Janssen.
Vare sig det är en organisationsförändring, kontorsflytt eller bara en ny företagslogotyp som ska tas fram, så påverkar förändringar oss alla, såväl i stort som smått.
Kanske vill du själv införa förändringar på arbetsplatsen, få organisationen att arbeta mer effektivt eller samarbeta på nya sätt? Som en hjälp på vägen finns här några heta boktips för dig som vill läsa vidare.
Den avgörande faktorn för om förändringsarbetet inom din organisation kommer att bli lyckat, kan hänga på om du som ledare lyckas skapa en känsla av sammanhang.
Känner personalen att förändringen är meningsfull, begriplig och hanterbar har du skapat de bästa förutsättningarna, enligt professor Aaron Antonovsky som utvecklat teorin om KASAM- Känsla Av SAMmanhang.
Känner du att du har fastnat i ditt ledarskap? Behöver du inspiration, motivation eller bara en liten puff i rätt riktning?
På You Tube finns en hel del föreläsningar i ämnet förändringsledarskap, dessa föreläsningar vill vi speciellt tipsa om.
Företagens verklighet basuneras hela tiden ut som förändring, förändring och förändring.
Citatet ” det kommer bara att finnas snabba företag och döda företag” uttalades flera gånger under ett ledarskaps seminarium jag nyligen var på. Alla nickade och höll med, inte en enda, av de närvarande ledarna i församlingen ifrågasatte uttalandet.
Hjälp tänkte jag, min slutsats är att de tror det är sant.
Om vi här använder oss av hypotesen att framtidsvisionen och målen är tillräckligt tydliga, vilka dessvärre också ofta saknas, blir situationen att vi utgår från ett subjektivt läge för att nå ett uppskattat framtida önskat läge.
Tänk er in att kartläsaren i bussen upplever att ni är i Uppsala och inleder resan därifrån medan verkligheten säger att ni är i Linköping, kommer då verkligheten stämma överens med färdbeskrivningen? Kommer reseledarens guidning förstås av passagerarna?
Ansvarig utgivare: Läs mer om oss på redaktionen.
Presskontakt: Markus Amanto,
tfn: 08-580 800 40, 0708-12 81 00.
E-post: markus (a) altaleda.com.
Som en del av vår passion för att utveckla ledare som kan utöva ett gott ledarskap skickar vi dig varje tisdag ut ett kostnadsfritt ledarskapstips via email.