Jesper Juul är en känd dansk familjeterapeut och författare som gör upp med många traditionella uppfattningar och värderingar.
Hans bok "Konsten att säga nej med gott samvete" lämpar sig lika väl för föräldrar som för ledare som vill bli bättre på att säga nej. Här summerar vi några av de viktigaste lärdomarna från boken.
Om du vill läsa hela boken finns den på bland annat Bokus och Adlibris.
- Nej är ett kärleksfullt svar. Ibland blir vi otydliga och tar inte ansvar för oss själva genom att säga nej. Vi har många goda inre förklaringar till det som att inte vilja stöta oss med andra eller såra dem. Vi vill känna oss viktiga och nej är därför det svåraste svaret i världen. Det som kräver mest omtanke, mest engagemang, mest mod och störst ärlighet.
- Det finns genomtänkta nej och spontana nej. Det är viktigt att vi är ärliga med våra spontana nej, genom att till exempel säga: "Jag kan inte förklara för dig varför jag säger nej, för jag vet det inte själv." Därmed undviker att försöka linda in vårt spontanta nej invecklade förklaringar.
- Utan nej inget ja. Det måste finnas utrymme för att säga nej så att vi kan vara tydliga för oss själva och andra, för att därigenom senare kunna säga ja och verkligen mena det.
- Det personliga nejet är det bästa nejet. Det undgår bland annat att kränka den andre och är kontaktbefrämjande. Det lägger inte ansvaret eller skulden på någon annan. Historiskt sett är många av oss uppvuxna i en tradition där det setts som pinsam, påträngande och självupptaget att uttrycka sig personligt. Exempel på ett opersonligt nej är "Så gör man bara inte", medan "Jag vill inte att du gör så" är mer personligt.
- Konsten att säga nej bygger på den enskilda individens förmåga och vilja att säga jag till sig själv med gott samvete. Att säga nej är en rätt vi måste ta oss själva. För många börjar det med att säga ja till oss själva, följt av en väntan på att det goda samvetet börjar tränga fram genom lager av dåligt samvete, skuldkänslor och rädsla för att bli övergivna.